Posted on

În România, regimul comunist a impus o cenzură strictă asupra tuturor elementelor vieții și a folosit lumea culturală ca mijloc de control al populației. După cel de-al doilea război mondial și naționalizarea industriei, au apărut trei studiouri mari, urmate de decenii în care țara a produs multe filme. Ca urmare a atitudinii comuniste față de burghezie și elită în general, o diasporă a fost creată pentru prima dată în istoria României.
Pentru Mircea Eliade, Eugene Ionesco și Emil Cioran, ale căror lucrări au fost publicate în România în anii 1960, vezi România. Sub regimul comunist, România, ca majoritatea celorlalte țări din Blocul Estic, i-a respins pe românii care și-au părăsit țara, numindu-i trădători. Abia după 1989 a început procesul de restabilire a valorii diasporei și de reintegrare a personalităților acesteia în cultura românească – proces marcat de tensiuni și dezacorduri.
Identitatea ceangăilor s-a bazat timp de secole pe credința romano-catolică și pe propria lor limbă, un dialect maghiar vorbit de familiile comunității satului.
Termenul ceangă (cèganai) este folosit pentru a descrie un grup neomogen de romano-catolici de origine maghiară din România. Ceangăii sunt o relicvă a Evului Mediu care a supraviețuit în creuzetul Moldovei și în estul țării. Ei sunt maghiari arhaici în raport cu secolele anterioare timpului nostru, cu o etnie pronunțată, particularități lingvistice, tradiții antice și o mare varietate de artă și cultură populară.
Jurilovca, din Estul județului Tulcea, a fost fondată de lipoveni la începutul secolului al XIX-lea, iar casele tradiționale amintesc vizitatorilor de originile lor. Acesta servește ca punct de plecare pentru explorarea Deltei Dunării, iar turiștii pot încerca și traseul cu barca spre Razim și complexul lac Sinoe. Plaja Gura Portitei este situată în apropierea vechii cetăți Argamum.
Cel mai frumos peisaj din România se găsește în Mănăstirea Bucovinăsatul. La Bargauer Tal include un frumos, virgină peisaj montan din Carpați, și pitorești sate tradiționale în văi și dealuri, sunt o bază ideală pentru drumeții și călărie pentru a descoperi său plin de viață tapiserii de obiceiuri străvechi, obiecte de artizanat și folclor. Drumul de la Bistrița la mănăstirile pictate din Bucovina duce prin Valea Bargăului la Tihutapass, care se află la o altitudine de 3.840 de metri.
Provincia Moldova este capul celor mai bune drumuri montane din regiunea Maramureșului tradițional românesc. Aceasta înseamnă că insula Maramaros (în maghiară Sighetu Marmației) este una dintre ultimele atracții de pe granița româno-ucraineană. Cu toate acestea, există multe lucruri de văzut și de făcut în Maramureș, iar câteva locuri similare cu Transilvania vă vor oferi un contact direct cu viața rurală din România.
Într-o după-amiază răcoroasă de ianuarie, un câine îl urmărește pe Cristian Radu în timp ce merge pe un drum de pământ din Viscri. Își amintește de trei decenii când acest sat săsesc istoric din Transilvania era în pragul colapsului. Astăzi se află lângă o biserică fortificată medievală, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar turiștii se adună aici pe vreme caldă.
Cu ajutorul unei organizații neguvernamentale, comunitățile rurale din Transilvania au descoperit că păstrarea istoriei lor poate aduce atât profit, cât și mândrie. În ultimele două decenii, Mihai Eminescu Trust, o organizație neguvernamentală britanică care operează în România, a lucrat pentru conservarea patrimoniului etnic și cultural al regiunii prin peste 1.240 de proiecte, inclusiv activități de conservare, educație pentru tineri, formare profesională și plantarea locală a peste 2,5 milioane de copaci. Directorul Fundației, dna. Fernolend, a ajutat la reînvierea Viscrisului prin tratarea rămășițelor săsești, Rome și românești.
Muzeul în aer liber, unul dintre cele mai unice muzee din București, creează atmosfera unui sat tradițional românesc prin reconstruirea bisericilor, morilor de vânt, morilor de apă și reînvierea multor arte și meserii populare. In acest fel, creeaza o poarta catre centrul orasului, departe de zgomotul urban si cladirile futuriste, catre lacul Herastrau, care este unul dintre cele mai mari parcuri din oras (Parcul Regele Mihai). Muzeul de arhitectură populară din București a fost deschis în 1936 și cuprinde 33 de complexe de arhitectură populară.
Aceste propuneri privind satele pictează o imagine diversă a României rurale. În ultimii ani, turismul rural din țară a luat avânt prin diverse inițiative, iar cei care doresc să exploreze satele din România au acces facil la facilitățile de cazare și catering.
Jurilovca, în estul județului Tulcea, este un sat pescăresc din Delta Dunării. Garnic este unul dintre puținele sate Cehe rămase în Banat, înconjurat de dealuri verzi și o bună explorare a frumoasei zone rurale. In Sapanta, unul dintre cele mai cunoscute sate din Romania, se afla Cimitirul Vesel, un cimitir de renume mondial dedicat comemorarii vietii in mod original.
În timpul petrecut în România, am avut plăcerea de a experimenta cum este să fii într-un oraș, într-un hotspot turistic sau într-un sat mic. După ce am prins un gust al contrastului dintre viața urbană și cea rurală, cred că am putut aprecia modul în care viața din România rurală se dezvoltă ceva mai lent. Când vizitezi orașe rurale din România, fraza sună adevărat: când vii în vizită, ai făcut un salt în timp și ai fost transportat înapoi cu câteva decenii, dacă nu chiar mai mult.
Această postare pare să dureze pentru totdeauna, dar m-am gândit să vă ofer o nouă versiune a motivului pentru care noi, în munți, suntem una dintre ultimele (dacă nu chiar Ultimele) culturi țărănești din Europa. Voi scrie mai multe despre călătoriile mele în România în viitor, dar deocamdată am vrut să împărtășesc cu voi câteva dintre scenele mele preferate din sat.
După cum știți, am avut o problemă masivă cu site-ul în ultimele zile, care a costat o mulțime de bani pentru a-l aduce în jos și a provocat o cantitate considerabilă de stres. Am avut câteva zile de stres înainte de a ne găsi un loc, dar se pare că locul a vrut să închirieze o casă și nu cred că au nevoie de bani, astfel încât în cele din urmă totul a venit la cele mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *